Dag van Europa. Europa in oorlog.

Het sleutelmoment om wat nader naar Europa te kijken.  Gratis toegang. Inschrijven op bozar.be

De brute invasie van Rusland in Oekraïne heeft de oorlog opnieuw tot aan de grenzen van de Europese Unie gebracht. Dit jaar zal 9 mei, Europadag, dan ook vooral een dag van solidariteit met Oekraïne zijn. Ter gelegenheid van Europadag organiseert Bozar traditioneel onder de naam Mayday conferenties en debatten over de toestand van de Europese Unie. Tijdens de editie van 2022 zullen journalisten en academici uit heel Europa, maar vooral uit Oekraïne, commentaar geven op het conflict. Kunstenaars en cultuurwerkers zullen nadenken over de rol die ze kunnen spelen als wapens spreken. Ook Russische afwijkende stemmen die door het regime van president Poetin in hun eigen land zijn onderdrukt, zullen worden gehoord.

Programma:

17.00 - 17.15 uur | Invoering
Een poëtische inleiding door Haska Shyyan (UA). In een gesprek met Karl van den Broeck (BE, Bozar) legt ze uit waarom het belangrijk is dat Europeanen niet meer met een Russische blik naar Oekraïne kijken.

17:15 - 17:45 | Mayday Magazine#3 | Presentatie
​​​​Karl van den Broeck (BE, Bozar) interviewt Teresa O'Connell (UK, Are We Europe), de redacteur van dit nummer van Mayday Magazine, volledig gewijd aan de oorlog in Oekraïne. Hij praat ook met Ekaterina Martynova (RUS) die in het tijdschrift staat.

18:00 - 18:45 | Kunst in oorlog | Interview
Pieter Vermeulen (BE) is kunstcriticus, kunstcurator, docent en redacteur voor HART. Hij zal met de andere gasten de rol die Europese culturele organisaties en initiatieven spelen bij de bescherming van Oekraïense kunstenaars bespreken en in een bredere context plaatsen. Hoe kunnen we kunstenaars die risico lopen ondersteunen? Wat kan kunst doen in tijden van oorlog? Gasten zijn onder meer: ​​Marita Muukkonen (FI), Ivor A Stodolsky (FI/FR), Kristina Solomoukha (UA), Marie le Goux (FR)

19:00 - 19:45 | Vandaag | Meeslepende uitvoering door Queer Studio
Tijdens Mayday 2022 presenteert regisseur, activist en oprichter van Queer Studio, Viktoria Naraxsa (RUS), een performance waarin brieven van Oekraïense vluchtelingen en hun familieleden en video-installaties van de Oekraïense performer, regisseur en actrice Yuliia Savchenko (UA), en Pussy Riot-lid, regisseur en scenarioschrijver Anna Kuzminykh (RUS), zullen ook een centrale rol spelen.

20:00 - 20:45 | Ontmoet de historicus: Andrii Portnov
Andrii Portnov (UA) is hoogleraar verstrengelde geschiedenis van Oekraïne aan de Europese universiteit Viadrina (Frankfurt an der Oder, DE). De meeste van zijn publicaties zijn gewijd aan intellectuele geschiedenis, geschiedschrijving, genocidestudies en het geheugen in Polen, Rusland en Oekraïne. Hij wordt geïnterviewd door Vojtěch Boháč (CZ), een Tsjechische journalist die lange tijd in Rusland heeft gewoond en verslag doet vanuit het oorlogsgebied in Oekraïne.

21:00 - 22:00 | Maak kennis met de regisseur: Sergei Loznitsa
Sergei Loznitsa (UA) is een gewaardeerde gast bij Bozar. Het onderzoekt de onderwerpen historisch geheugen, propaganda, oorlogstrauma en hun impact op de samenleving in het algemeen.
Hij zal geïnterviewd worden door Aude Merlin (BE, ULB). Het interview wordt afgenomen in het Russisch met een Engelse vertaling door Daria Bocharnikova (BE, Bozar).